Garmin 650Xi Blank Screen

Peer support for Air Manager desktop users

Moderators: russ, Ralph

Post Reply
Message
Author
turbinetester
Posts: 9
Joined: Thu Feb 22, 2024 8:33 pm

Garmin 650Xi Blank Screen

#1 Post by turbinetester »

Hi, i'm a very new user to the software. I set up a basic panel to mimic my trainer aircraft and all the steam gauges seem to be responding normally, as well as the radio and transponder, but the Garmin 650Xi i have in the panel is not responding. I have tried it with teh Inibuilds Diamond DA20 and the Asobo Beechcraft Bonanza which is outfitted with a G1000 suite. Is there something i need to do to enable the 650 to work?

User avatar
Ralph
Posts: 7933
Joined: Tue Oct 27, 2015 7:02 pm
Location: De Steeg
Contact:

Re: Garmin 650Xi Blank Screen

#2 Post by Ralph »

It's only an overlay. Please see our wiki:
https://siminnovations.com/wiki/index.p ... e=Pop_outs

turbinetester
Posts: 9
Joined: Thu Feb 22, 2024 8:33 pm

Re: Garmin 650Xi Blank Screen

#3 Post by turbinetester »

Ok, so if i'm reading the wiki correctly, this is a bezel overlay that allows me to control the "in sim" panel with the air manager touchscreen/knobster interface. Thus it will only work if the aircraft i'm flying has this specific panel already installed, is that correct? In my case the in game panel is an older Garmin 350 (i think?) panel rather than the 650xi, which is what is in the plane i fly in real life for training. So is there a way to put this together for the inibuilds Diamond DA20, or another DA20 already in the game that doesn't have a stock 650? Can you edit stock panels in MSFS? I'm pretty new to all this and obviously unfamiliar with many aspects of how to get this all working. I don't need to have a perfect model of my IRL aircraft, i just would like something close enough to it that it feels basically the same so i can practice things i need for my checkride is 5 weeks. Thanks for any help :)

flightgfx
Posts: 6
Joined: Sat Feb 24, 2024 8:37 pm
Location: Belgium
Contact:

Re: Garmin 650Xi Blank Screen

#4 Post by flightgfx »

Hey @turbinetester in regards to the GTN650Xi in FS2020.
In order to get these working in FS2020 you need a plugin that enables those GTN's in the Flightsim. There are two options. Both with pro's and cons.
The first is PMS50.com (it's a GTN750 but I think they also simulate a GTN650, you need to check their website to be sure) and then there is TDSsim.com
TDS simulates both the GT750Xi and GTN650Xi. Now again for the pro's and cons I refer you to Google or Youtube.
You can test PMS50 for free in a basic version. TDS is always paid I believe.

Now once you have those plugins running you can choose a bezel in AIR manager. This bezel controls the plugin popout window. In FS2020 you can popout avionic windows with RIGHT ALT + primary mouse click on the panel in the virtual cockpit. Once you have that popout you can position it perfectly with pull and drag behind the bezel of AIR manager GTN instrument.

Now the thing that I am not sure of is if you can use these plugins in ANY plane. I think it needs to be compatible with your aircraft addon. They normally have compatibility lists on their website.
But I don't think you can integrate it youself for let's say in the DV20 from ASOBO or the Inibuild DA20. They both have a stock GNS430.
Good news is that these bezels are also available in the AIR manager downloads. Just search for GNS530 or GNS430. Same principle applies. Pop them out in the virtual cockpit and position them below the bezels.

Does that somehow answer to your questions?
If anything else, let me know.

Regards,
Pieter

turbinetester
Posts: 9
Joined: Thu Feb 22, 2024 8:33 pm

Re: Garmin 650Xi Blank Screen

#5 Post by turbinetester »

Yes this makes a lot more sense now. The AM bezel just gives me the ability to CONTROL the unit with the bezel, but to dispaly the unit i need to use a "pop out" in FS2020. So what i'm a little hazy on is why do i need the PMS50 or TDSsim plugins, if there is already a GTN 650/750 in the plane? Do i only need those plugins to enable a GTN 650/750 if they aren't in the stock MSFS2020 aircraft?

flightgfx
Posts: 6
Joined: Sat Feb 24, 2024 8:37 pm
Location: Belgium
Contact:

Re: Garmin 650Xi Blank Screen

#6 Post by flightgfx »

Hi,

Yes stock ASOBO as far as I am up to date currently only has a built in GNS530/430 and G1000 and then some other things I don't know the name of but no GTN stock.
So the add on builders implement the 3D bezel and connection to the PMS and TDS plugins. Please if you need it for training read into it because both have advantages and downsides. One is build from scratch and one is based on the Garmin official trainers. So dive a little deeper in the subject before buying stuff.

But most add on planes that support the GTN's, offer both options.
The A2A PA24 for instance. But always double check because most digital items are not refundable.

Hope this helps.
Pieter

flightgfx
Posts: 6
Joined: Sat Feb 24, 2024 8:37 pm
Location: Belgium
Contact:

Re: Garmin 650Xi Blank Screen

#7 Post by flightgfx »

By the way airplanes that are stock will not support those GTN plugins. Unless someone made a mod for it.
Also the fun thing of these AM bezels is that you can get these knobsters from Sim Innovations. And they controls those bezels.
So you press the rotary to select it on the touch screen and then withe the knobter hardware you can physically rotate with the dual encoder. I have one (for obvious reasons lol) and its super fun. Compare to mouse clicking in bumpy virtual cockpits haha.

Post Reply