Multiple RPis

Support for Air Player desktop.

Moderators: Ralph, russ

Post Reply
Message
Author
Mccluress
Posts: 16
Joined: Wed Apr 28, 2021 10:28 am

Multiple RPis

#1 Post by Mccluress »

I have two Raspberry Pi’s, one 3B+ and one 4 both upgraded to the newest AM player desktop ARM thing. My AirManager desktop on the computer used to configure them only recognizes one at a time. If they are both on, only one will show up in the desktop window. If I turn them on one at a time, it recognizes each as already activated but under the same license. What did I mess up here? I will try removing the licenses tomorrow and see if I accidentally attached them both to one but I wouldn’t think the system would let me do that.

Mccluress
Posts: 16
Joined: Wed Apr 28, 2021 10:28 am

Re: Multiple RPis

#2 Post by Mccluress »

Both of my raspberry pi are being assigned the same hardware id. I have reset everything and started over to no avail. Any idea how I can change one of the hardware id? I’m running out of resets over here! Lol.

User avatar
Ralph
Posts: 6257
Joined: Tue Oct 27, 2015 7:02 pm
Location: De Steeg
Contact:

Re: Multiple RPis

#3 Post by Ralph »

The hardware ID has no impact on them showing up in Air Manager, they should both show up. Is it just one that does not show up? And is this always the same one?

Mccluress
Posts: 16
Joined: Wed Apr 28, 2021 10:28 am

Re: Multiple RPis

#4 Post by Mccluress »

If I power them both on, which ever powers up first will show up in the desktop. Once i shut that one down, the other one will show up. They never both show up at the same time. I have named them different things in air manager just so I know for sure which is which and it recognizes each separately but never together.

User avatar
jph
Posts: 1568
Joined: Fri Apr 10, 2020 12:50 pm
Location: Somewhere over the rainbow..

Re: Multiple RPis

#5 Post by jph »

Mccluress wrote: Sat May 21, 2022 9:08 am If I power them both on, which ever powers up first will show up in the desktop. Once i shut that one down, the other one will show up. They never both show up at the same time. I have named them different things in air manager just so I know for sure which is which and it recognizes each separately but never together.
You haven't - perchance - assigned the same fixed IP address to both have you ?
“Everything in moderation, including moderation.”
“Experience is merely the name men gave to their mistakes.”
Joe (CISSP) -IT security consultant

Mccluress
Posts: 16
Joined: Wed Apr 28, 2021 10:28 am

Re: Multiple RPis

#6 Post by Mccluress »

Not to my knowledge. It could have happened though. All I did was put the raspberry pi 64 bit desktop on an SD and then downloaded and setup the airmanager. I will check that soon when I get a chance.
****Update: I checked both configs for the raspberry pi. They have different Mac addresses and up addresses. I’m at a loss here.
C76997CF-6270-4B94-AA16-E5847A033416.jpeg
C76997CF-6270-4B94-AA16-E5847A033416.jpeg (26.03 KiB) Viewed 415 times
986C490F-6B24-4CA8-8D0D-59C6A07B0065.jpeg
986C490F-6B24-4CA8-8D0D-59C6A07B0065.jpeg (25.43 KiB) Viewed 415 times
DDA82139-D520-4AFA-861D-494BEFE034FD.jpeg
DDA82139-D520-4AFA-861D-494BEFE034FD.jpeg (22.54 KiB) Viewed 415 times
ABF957B3-CA41-437B-BD5D-540A5E7477EA.jpeg
ABF957B3-CA41-437B-BD5D-540A5E7477EA.jpeg (19.12 KiB) Viewed 415 times

It will only see one at a time. If I reboot or power down one, the other pi then shows up until I power it down. I used the raspberry pi app to choose software. Running the 64 bit desktop for both.

Mccluress
Posts: 16
Joined: Wed Apr 28, 2021 10:28 am

Re: Multiple RPis

#7 Post by Mccluress »

Also, the hardware ID from my order screen in air manager is the same that comes up on both pi when I run airplayer from the pi.
619AC7D0-96A0-4D44-8204-012112743845.jpeg
2C52D91B-748E-41B1-95FE-2E63FF1FDEC6.jpeg

Thierry1957
Posts: 10
Joined: Fri Mar 20, 2020 11:13 pm

Re: Multiple RPis

#8 Post by Thierry1957 »

Hi Mccluress

we are facing a friend of me with similar issue
see the answer of Ralf for my post

impossible to use 3 raspberry with Air Player
#1 Post by Thierry1957 » Fri Jun 17, 2022 3:09 pm

Hi all

i have migrated to AM Suite version 4.xx
downloaded licences for AM Desktop and 3 Air Player ARM on Raspberry PI 3x are at version 4.1.3
i follow the install process doc on Wiki for the 3 rapsberry SD (install linux distribution, copy the Linux Air player , etc... in each SD which have an unique machine name , ID-machine in Machine.ID and IP address
then came back to AM desktop and surprise, the AM desktop show me only one PI machine and so it is impossible to push the 3 panels gauges i have created for in each PI
they are visible on networt under 3 different IP , but it seems that AM is unable to localize the 3
any solution ???
another question , how can i uninstall properly the an Airplyer from an SD
if start again the process from skratch by formating SD and redo the process installation, it seems that when i restart the Air player SD in AM desktop , it tell me that licence is in use

Top
User avatarRalph
Posts: 6239
Joined: Tue Oct 27, 2015 7:02 pm
Location: De Steeg
Contact: Contact Ralph
Re: impossible to use 3 raspberry with Air Player
#2 Post by Ralph » Fri Jun 17, 2022 5:29 pm

This is fixed in the upcoming release, somewhere next week.

guda
Posts: 3
Joined: Wed Jun 09, 2021 7:20 am

Re: Multiple RPis

#9 Post by guda »

+1 Same behaviour. Air manager randomly sees ony one Raspberry on 3 (Air manager and Air Player updated yesterday with the last V4 release)

Post Reply