Pushbutton not working

Support for the SimWareKits Knobster in combination with Air Manager and Air Player

Moderators: russ, Ralph

Post Reply
Message
Author
Luca Piergentili
Posts: 7
Joined: Thu Dec 17, 2020 7:11 pm

Pushbutton not working

#1 Post by Luca Piergentili » Tue Feb 09, 2021 1:04 pm

Hello guys,
I finally built my own knobster using an Arduino Nano (official) and an ELMA encoder.
It all works great except the pushbutton.
I made a couple of tests using a breadboard and it looks like the circuit is ALWAYS CLOSED: if I unplug the COMM wire it senses the push, if I plug it back (to make the other ones working) it doesn't work anymore.
I also tested the knobster using a ClampMeter and it all works... (If I push the circuit is closed, when I release the circuit opens... which is the way it should be).

In my opinion, it looks like it is doing the opposite as it should be... Is the same as if it would be ALWAYS PUSHED and never released....

Anyone who can help me?

ps. As it is an ELMA encoder, it comes with only one COMM, I plugged it to the GND close to D2 as a lot of people did.

Hope I've been clear enough ahaha. Have a good day :D

User avatar
Sling
Posts: 4594
Joined: Mon Sep 11, 2017 2:37 pm
Contact:

Re: Pushbutton not working

#2 Post by Sling » Tue Feb 09, 2021 2:27 pm

If you only have it connected via breadboard then perhaps your wiring is incorrect for the switch. Are you certain the wiring is good? Also did you flash the Nano from the version of AM you are testing with?

User avatar
jph
Posts: 822
Joined: Fri Apr 10, 2020 12:50 pm
Location: Somewhere over the rainbow..

Re: Pushbutton not working

#3 Post by jph » Wed Feb 10, 2021 3:08 pm

Luca Piergentili wrote:
Tue Feb 09, 2021 1:04 pm
Hello guys,
I finally built my own knobster using an Arduino Nano (official) and an ELMA encoder.
It all works great except the pushbutton.
I made a couple of tests using a breadboard and it looks like the circuit is ALWAYS CLOSED: if I unplug the COMM wire it senses the push, if I plug it back (to make the other ones working) it doesn't work anymore.
I also tested the knobster using a ClampMeter and it all works... (If I push the circuit is closed, when I release the circuit opens... which is the way it should be).

In my opinion, it looks like it is doing the opposite as it should be... Is the same as if it would be ALWAYS PUSHED and never released....

Anyone who can help me?

ps. As it is an ELMA encoder, it comes with only one COMM, I plugged it to the GND close to D2 as a lot of people did.

Hope I've been clear enough ahaha. Have a good day :D
Hi, ensure you are using a pullup resistor (around 10k, not critical) on the switch side that dosen't go to comm.. That should sort your issue. ie - the switch is normally pulled up to 5v via the pullup resistor, pressing the button grounds it. should be 'job sorted'
“Everything in moderation, including moderation.”
“Experience is merely the name men gave to their mistakes.”
Joe (CISSP) -IT security consultant

User avatar
jph
Posts: 822
Joined: Fri Apr 10, 2020 12:50 pm
Location: Somewhere over the rainbow..

Re: Pushbutton not working

#4 Post by jph » Thu Feb 11, 2021 8:10 am

Just out of interest,
If you are using an Elma encoder, and you have a single common then the unit must be on a PCB, I presume you are using a Bodner unit with PCB ? - can you confirm this or otherwise which PCB are you using ?.
Joe
“Everything in moderation, including moderation.”
“Experience is merely the name men gave to their mistakes.”
Joe (CISSP) -IT security consultant

User avatar
ce123
Posts: 3
Joined: Sun Mar 19, 2017 6:48 pm

Re: Pushbutton not working

#5 Post by ce123 » Thu Jul 29, 2021 7:35 pm

I'm using the Arduino knobster and X-Plane 11.
The knobster works great on all my instruments except for the FPL and FMS on the X-Plane 1000 pop out.
My instruments are on (2) touch screen monitors, with the main cockpit screen and scenery on (3) 4k monitors.
My problem is that the knobster push button doesn't switch the functions of the FMS.

1st I can click the FPL button and bring up the flight plan window. It shows the active flight plan the way it should.
I can touch or click the FMS button to turn it yellow and active.
If I turn the outer knob, nothing happens (that's normal). The inner knob changes the screen from the active flight plan window to the flight plan list window.
That's also normal.
But when I'm looking at the active flight plan and push the button, nothing happens. It should highlight the cursor within the flight plan for editing, but it doesn't work. I've tried using the mouse or touch on the FMS button with the same result. It's also the same result on the PFD or MFD windows.

As a workaround, I can use the mouse to push the FMS button on my main cockpit in XP1000, and it correctly toggles between activating the cursor for editing or turning it back off. Like it should. But I can't do it with the FMS button on either pop out screen.
Is there a setting that I'm not aware of that would fix this? It seems like it should be simple, but I can't figure out what to do.
Thanks for any help or tips.

User avatar
ce123
Posts: 3
Joined: Sun Mar 19, 2017 6:48 pm

Re: Pushbutton not working

#6 Post by ce123 » Thu Jul 29, 2021 7:49 pm

I should probably add this information.
In the AM version 4.02 Home tab, the knobster shows the following options:

Knobster disabled )
Knobster (A) )
Knobster (No channel) ) These were all choices before I flashed the knobster to AM.
Knobster (No channel) ) The knobster did not work with any of them.
Knobster (No channel) )

Knobster (A) ) These 2 showed up after flashing.
Knobster (No channel) ) The only one that works is the Knobster (A) choice. But after I select it, it shows as Knobster (No channel).

Thanks.
Log.txt
(110.91 KiB) Downloaded 30 times

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests