Airplayer RPI & hardware adding

Support for Air Player on the Raspberry Pi.

Moderators: Ralph, russ

Post Reply
Message
Author
Deltasierra
Posts: 14
Joined: Wed Jan 06, 2021 7:12 pm

Airplayer RPI & hardware adding

#1 Post by Deltasierra » Wed Feb 24, 2021 3:46 pm

Hi to all,
I’m building C172 cockpit using an external display for instruments (piloted by Air Player RPI), connected with Saitek hardware (yoke, pedals, radio panel, multi panel and switch panel).
In which way can I add a new switch (or other generic hardware), for example to check the annunciator panel lights, using an Arduino board?
Thanks!

User avatar
jph
Posts: 516
Joined: Fri Apr 10, 2020 12:50 pm
Location: A Brit exiled to Portugal

Re: Airplayer RPI & hardware adding

#2 Post by jph » Fri Feb 26, 2021 12:14 pm

Deltasierra wrote:
Wed Feb 24, 2021 3:46 pm
Hi to all,
I’m building C172 cockpit using an external display for instruments (piloted by Air Player RPI), connected with Saitek hardware (yoke, pedals, radio panel, multi panel and switch panel).
In which way can I add a new switch (or other generic hardware), for example to check the annunciator panel lights, using an Arduino board?
Thanks!
Hi and welcome to the forums,
When you say 'annunciator lights' are you referring to the Saitek 'BIP' ?
Joe
“Everything in moderation, including moderation.”
“I am not young enough to know everything.”
“Experience is merely the name men gave to their mistakes.”
-- Oscar Wilde --
Joe (CISSP) -IT security consultant

User avatar
Ralph
Posts: 4918
Joined: Tue Oct 27, 2015 7:02 pm
Location: De Steeg
Contact:

Re: Airplayer RPI & hardware adding

#3 Post by Ralph » Fri Feb 26, 2021 1:17 pm

Isn't that Saitek thing triggered by the sim? A annunciator test button can easily be added as a pre-made hardware function in Air Manager 4.

User avatar
jph
Posts: 516
Joined: Fri Apr 10, 2020 12:50 pm
Location: A Brit exiled to Portugal

Re: Airplayer RPI & hardware adding

#4 Post by jph » Fri Feb 26, 2021 3:02 pm

Yes,
The BIP now tends to use 'SPAD NEXT' and there is lots of info about it.

the unit is -
https://www.airsim.net/2011/01/25/saitek-apresenta-bip/
image.png
They tend to fetch between 500 and 800 euro now. but, they are an absolutely lovely bit of kit. All interchangeable title (tiles / annunciators) and also colours. ;) amazing. They sold out quickly as they were far too expensive to produce for the price they were selling at.
“Everything in moderation, including moderation.”
“I am not young enough to know everything.”
“Experience is merely the name men gave to their mistakes.”
-- Oscar Wilde --
Joe (CISSP) -IT security consultant

Deltasierra
Posts: 14
Joined: Wed Jan 06, 2021 7:12 pm

Re: Airplayer RPI & hardware adding

#5 Post by Deltasierra » Sat Feb 27, 2021 6:54 pm

jph wrote:
Fri Feb 26, 2021 12:14 pm
Deltasierra wrote:
Wed Feb 24, 2021 3:46 pm
Hi and welcome to the forums,
When you say 'annunciator lights' are you referring to the Saitek 'BIP' ?
Joe
No, I’m referring to a simple hardware switch for testing C172 annunciator panel.

Deltasierra
Posts: 14
Joined: Wed Jan 06, 2021 7:12 pm

Re: Airplayer RPI & hardware adding

#6 Post by Deltasierra » Sat Feb 27, 2021 6:59 pm

Ralph wrote:
Fri Feb 26, 2021 1:17 pm
Isn't that Saitek thing triggered by the sim? A annunciator test button can easily be added as a pre-made hardware function in Air Manager 4.
Yes, I wish to add a simple test button for C172 annunciator panel. Is this hardware pre-made function available for Air Manager 3 for RPI too ?

User avatar
Ralph
Posts: 4918
Joined: Tue Oct 27, 2015 7:02 pm
Location: De Steeg
Contact:

Re: Airplayer RPI & hardware adding

#7 Post by Ralph » Sat Feb 27, 2021 7:24 pm

No, only in version 4.

User avatar
Sling
Posts: 4388
Joined: Mon Sep 11, 2017 2:37 pm
Contact:

Re: Airplayer RPI & hardware adding

#8 Post by Sling » Sat Feb 27, 2021 9:18 pm

You could easily make it work without the hardware script. You just need to send the command for annunciator test depending on the state of a button. You can look at the code in the AM 4 hardware that Ralph referenced if you don’t know how to code this.

Deltasierra
Posts: 14
Joined: Wed Jan 06, 2021 7:12 pm

Re: Airplayer RPI & hardware adding

#9 Post by Deltasierra » Sun Feb 28, 2021 11:32 am

Sling wrote:
Sat Feb 27, 2021 9:18 pm
You could easily make it work without the hardware script. You just need to send the command for annunciator test depending on the state of a button. You can look at the code in the AM 4 hardware that Ralph referenced if you don’t know how to code this.

It works!! .... :D I've followed your clever suggestion Sling. I've cloned the hardware script from AM4 into my RPI Airplayer and tested.
Many thanks!

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests